Testosteron kan vara källa till ungdom?

Detta manliga könshormon har varit kontroversiellt ordinerat av vissa ”anti-aging doctors” för att sakta ner åldringsprocessen. Men är det säkert? Och fungerar det verkligen? Så här vet du om premierna överväger riskerna för anti-aging hormon tillskott.

testosterontillskott
Vad är testosteron?

Testosteron är ett hormon som spelar en viktig roll i utvecklingen av manliga sekundära sexuella egenskaper och hjälper till att reglera benmassa, fettfördelning, muskelmassa och styrka. Testosteron reglerar också sexuell lust, eller libido, och produceras av både män och kvinnor (även om kvinnor producerar mycket mindre mängder). Toppar av testosteronproduktion i tonåren och tidig vuxen ålder. Därefter minskar testosteronnivåerna långsamt. Men under livet producerar de flesta män stora mängder testosteron.

Villkor förknippade med testosteron
Många åldersrelaterade sexuella problem hos män är felaktigt klandrade för testosteronbrist. Erektil dysfunktion, till exempel, orsakas oftast av cirkulationsproblem, såsom högt blodtryck, och inte på grund av en minskning av testosteron.

Dessutom har termen manopausen, även kallad andropause eller viropause, kommit fram de senaste åren för att beskriva de förändringar som män upplever med åldern. Merparten av diskussionen fokuserar på en minskning av testosteronnivåerna, men det finns litet bevis på att detta tillstånd föreligger. Nedgången i testosteronnivåerna förekommer sakta, över många år. Under sin livstid förblir de flesta män inom det ”normala” testosteronproduktionen.

Testosteron tillskott kan hjälpa till?

Män vars kroppar producerar litet eller inget testosteron kan hjälpas av testosterontillskott. Det finns liten undersökning om effekterna av testosterontillskott på friska män som producerar en normal mängd testosteron för deras ålder. Det finns pågående studier som försöker lära sig mer om riskerna och fördelarna med testosterontillskott.

Testosterontillskott riskerar

Det finns oro bland forskare och kliniker att integrationen av testosteron kan öka risken för prostatacancer. Det finns också oro för att ökade testosteronnivåer kan öka tillväxten av all befintlig cancer och förtjocka blodet genom ökad produktion av röda blodkroppar, vilket leder till ökad risk för stroke.

Slutsats

Testosterontillskott är en lämplig medicinsk behandling för män som producerar litet eller ingen testosteron ensam. Några andra män rapporterar en ökning av muskelmassa och energi under testosteronintag, men forskning har inte visat dessa påståenden och riskerna är mycket större än de potentiella fördelarna. Kort sagt, undvik testosteronbehandling för anti-aging fördelar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *